5 jednoduchých zdravých zámien v našej strave

 

Malé zmeny robia veľké rozdiely


Mnoho ľudí si myslí, že jesť zdravú stravu plnú živín je náročné a vyžaduje to príliš veľa času. Avšak existujú jednoduché zmeny, ktoré môžeme urobiť ešte dnes, sotva si to všimnete a môže to pomôcť tomu, aby bola vaša strava oveľa zdravšia. Tu je 5 jednoduchých zdravých zámien potravín

Zemiakové lupienky (chipsy) za zeleninové lupienky

Namiesto balíčka chipsov, ktoré boli vyprážané v množstve oleja, si urobte vlastné zeleninové lupienky doma. Budú obsahovať menej kalórií, oveľa menej tuku a zelenina obsahuje veľa skvelých vitamínov a minerálnych látok, ktoré budete potrebovať. Recept na zeleninové chipsy a na kelové chipsy.

Cappuccino alebo latte za čiernu káva

Veľa ľudí miluje svoju kávu a ja som jednou z nich. Žiaľ je veľmi jednoduché prijímať veľa pridaného cukru a kalórií (jedno cappuccino alebo latte môže mať viac ako 120 kcal a 10g cukru!). Skutočne dobrá káva nepotrebuje príchute na zakrytie chuti, tak skúste vymeiť vaše Cappuccino alebo Frappuccino za čiernu kávu. 

Sušené ovocie za čerstvé ovocie

Môže sa zdať, že sušené ovocie je zdravá maškrta. Avšak mnohé zo sušených ovocí, ktoré si kúpite, má veľa pridaného cukru. Takisto sušené ovocie vás nenaplní až tak ako čerstvé ovocie, keďže z neho bola odstránená voda a tým pádom je jednoduché ho zjesť viac, ako by sme mali, čím prijímame o mnoho viac kalórií. Namiesto toho sa snažte jesť čerstvé ovocie. To má oveľa viac vitamínov a minerálov, a naplní vás na dlhšiu dobu a tým zabráni prejedaniu. 

Smotanu za grécky jogurt alebo tvaroh

Smotana môže byť skvelý zložka na dochucovanie jedál a omáčok. Problém je, že obsahuje príliš veľa tuku a kalórií. Skúste namiesto toho používať biely grécky jogurt alebo mäkký tvaroh. Oba výrobky majú o mnoho vyšší obsah bielkovín a o veľa nižší obsah kalórií a tuku a navyše chutia skvele. 

Majonézu za avokádo alebo grécky jogurt

Majonéza je ďalšia potravina s vysokým obsahom kalórií a tuku. Takisto kupované majonézy majú zvyčajne veľa chemických a iných prísad. Namiesto toho je dobrou alternatívou použiť zrelé roztlačené avokádo! Má veľké množstvo živín a môže sa použiť ako nátierka alebo zmiešať s tuniakom alebo ako prísada do sendvičov. Ak ale nie ste milovníkmi avokáda, alebo sa vám do niektorých jedál proste nehodí, vyskúšajte namiesto majonézy grécky jogurt.

Dúfam, že som vám týmto dokázala, že jesť zdravo nemusí byť ťažké. Moje motto je "malé zmeny robia veľké rozdiely"! Ak máte akékoľvek ďalšie skvelé, zdravé zámeny jedál, podeľte sa o ne!

 

ďalšie blogy nájdete v našom online programe

zisti benefity vyskúšať zdarma ukážky z aplikácie ukážky z aplikácie