Druhy sacharidov

 

Nie sú sacharidy ako sacharidy


Sacharidy sú večná téma. Pýtate sa, či máte sachridy jesť, alebo nie; či existuje viac druhov sacharidov; atď. Strúčná odpoveď znie áno, existujú rôzne typy sacharidov (viem, veci nikdy nie sú jednoduché) a existujú dobré a zlé sacharidy.

K dispozícií sú 3 druhy sacharidov, škroby, vlákniny a cukry (áno cukor je tiež sacharid!). Tie potom môžu byť klasifikované ako jednoduché a komplexné sacharidy. Cukry sú jednoduché sacharidy, čo znamená, že sa skladajú z jednej alebo dvoch cukrových jednotiek spojených dohromady. Nájdete cukry prirodzene vyskytujúce sa v potravinách, ako je ovocie a mlieko. Vláknina a škrob sú komplexné sacharidy, čo znamená, že sa skladajú z mnohých cukrových jednotiek spojených dohromady. Škroby a cukry sa v našom tele rozkladajú na jednotky a absorbujú sa v krvi (vlákno sa v tele nerozkladá alebo nevrstrebáva). Pri výbere sacharidov by sme mali voliť prevažne komplexné, pretože nás dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu a nespôsobujú kolísanie krvného cukru.


Ďalší spôsob ako triediť sacharidy je na glykemický index. Vysoká hodnota (100 je najvyššia) znamená, že v tele zvyšuje hladinu cukru v krvi veľmi rýchlo, zataiľ čo nízke hodnoty (čokoľvek nižšie ako 50) znamená, že hladina cukru v krvi sa zvyšuje postupne a po dlhšiu dobu. Existuje mnoho faktorov, ktoré rozhodujú o tom, či sa jendá o potravinu / jedlo s vysokým alebo nízkym GI, a to množstvo škrobu, bielkovín, tukov a vlákniny, ktoré daná potravina / jedlo obsahuje (potraviny bez sacharidov nemajú žiadnu hodnotu GI). Potraviny s nízkym GI sa rozkladajú pomaly, čo znamená, že energia je uvoľňovaná pomaly a po dlhšiu dobu (vtedy sa cítime sýty dlhšiu dobu). Uvediem príklad, keď ste hladní a dáte si napríklad horálku, v tele sa stane ničo také, že hladina cukru v krvi sa veľmi rýchlo zvýši, máme zrazu veľa energiu, ale takisto aj veľmi rýchlo o tú energiu prídeme a my sme potom veľmi rýchlo znovu hladní (aj to je dôvod priberania). Ak by ste si ale dali možno ovsené vločky s jogurtom, tak hladina cukru v krvi sa zvyšuje pomaly a postupne.


Avšak to že má potravina vysoký GI neznamená, že by ste sa jej mali vyhnúť. Ak spojíme sacharidy s bielkovinami, alebo s tukmi tým sa zníži GI jedla. Napríklad pečené zemiaky vajú vysoký GI, ale ak si ich dáte s napríklad s tuniakom, potom toto jedlo má nízky GI.


Poslednú (a najdôležitejšiu) vec, ktorú by sme mali o sacharidoch vedieť je, ako sú rafinované. Ak sa sacharidy spracovávajú, veľké množstvo živín (ako vlákniny, vitamíny a minerály) sú odstránené. Príkladom toho je biele pečivo alebo biela múka. To znamená, že GI takéhoto spracovaného výrobku je vysoké a mnoho živín je spracovaním vyňatých. Napríklad celozrnné výrobky obsahujú vitamíny skupiny B a iné minerály. Biela múka má všetky tieto vitamíny a minerálne látky odstránené. 


Všetky tieto body o sacharidoch sú dôležité. Ak si nie ste istí, aké sacharidy si vybrať k vášmu jedlu, tak siahnite po nespracovaných a prírodných potravinách. Ovocie, zelenina a strukoviny sú najlepšie zdroje. Ich príklady sú sladké zemiaky (bataty), fazuľa, šošovica, cícer, zelenina a ovocie a podobne. Celozrnné cestoviny, ražný chlieb, hnedá ryža, pohánka sú tiež dobrou voľbou sacharidov, keďže neboli veľmi spracované. Začnite pekne pomaly a postupne, zameňte spracované sacharidy za viac prírodné a nespracované a začnete vidieť rozdiely.


Chápem, že celá táto téma o sacharidoch je zložitá a snažím sa v jednom článku vysvetliť veľmi obšírnu tému, ale snažila som sa vybrať to najdôležitejšie. Preto ak máte nejaké otázky či pripomienky, píšte do komentu :-)

 

ďalšie blogy nájdete v našom online programe

zisti benefity vyskúšať zdarma ukážky z aplikácie ukážky z aplikácie