Výhody HIIT

 

Najúčinnejší spôsob cvičenia


Parkrát som sa stretla s názorom “veď ty ani poriadne necvičíš, len tak poskakuješ” alebo “daj si už konečne poriadny tréning”. Vysoko intenzívne intervalové tréningy sú častokrát podceňované, možno aj preto, lebo netrvajú dlhšie ako 30 minút, ale ako sa hovorí “nekrič hop, kým nepreskočíš!” Prečo 80 až 90% mojich tréningov sú práve vysoko intenzívne intervalové tréningy (HIIT)?


Čo je HIIT?


HIIT je skratka pre Vysoko intenzívny intervalový tréning (Hight Intensity Interval Training) a zahŕňa krátke doby cvičenia s maximálnou intenzitou, nasledované krátkou dobou zotavenia, resp. oddychu. Jeden príklad na HIIT tréning sú 30 sekúndové šprinty nasledované 30 sekúndovými prestávkami. Kľúčom k úspechu je, že vložíme maximálne úsilie pri každých 30 sekundách cvičenia. Skvelými HIIT tréningami sú aj tzv. kruhové tréningy (môžete ich vidieť na mojej facebookovej stránke), kde cvičíte napríklad 6 cvičení, každý po dobu 40 alebo pre pokročilejších 60 sekúnd s maximálnym nasadením a potom nasleduje prestávka cca 60-90 sekúnd.


Výhody HIIT


Počas HIIT tréingu využívame veľké množstvo energie. Vzhľadom k tomu, že naše telo pracuje na 100% úsilia, počas 30 minutového vysoko intenzívneho tréningu spálime viac kalórií ako počas hodiny strávenej napríklad na bežiacom páse.


Bolo preukázané, že HIIT cvičenie zrýchľuje metabolizmus (množstvo energie, ktoré naše telo používa) až po dobu 24 až 48 hodín po docvičení! To znamená, že aj po tréningu ešte stále spaľujeme tuky!

Takmer každý typ cvičenia môže byť vykonávaný s vysokou intenzitou. Môžete použiť závažia, Kettlebells, alebo ak nemáte prístup do fitka, môžete ho kľudne cvičiť aj doma (čo je častokrát aj môj prípad). Pozrite si videá na mojej facebookovej stránke pre inšpiráciu. Netrvajú dlhšie ako 30 minút a verte mi, že sa pri nich poriadne zapotíte. Takisto ako som už spomínala šprintovanie a beh do kopca sú tiež vynikajúce HIIT tréningy.


HIIT cvičenia sú jedným z najúčinnejších spôsobov cvičenia. Ak cvičíte jednotlivé cvičenia s maximálnym úsilím, môžete urobiť efektívny tréning za 30 minút (verte mi, nebudete môcť pokračovať omnoho dlhšie), čo znamená, že HIIT tréning môžeme zaradiť do našich zaneprázdnených životov. 


Ako cvičiť HIIT


To záleží na tom, aký ste fit, aké máte pomôcky a aké sú vaše ciele. To je krása HIIT tréningu, že sa dá prispôsobiť každému. Ak idete cvičiť prvýkrát, radila by som, aby ste cvičili kratšie intervaly s dlhšími prestávkami (napríklad cvičte jeden cvik 30 sekúnd so 60 sekundovou prestávkou, alebo ak cvičíte kruhové tréningy, ako napríklad v mojich videách na facebooku, tak cvičte každý cvik 30 až 40 sekúnd a po dokončení všetkých cvičení si dajte 90 až 120 sekundovú prestávku). Ak je to príliš jednoduché, potom zvýšte dobu cvičenia a znížte dobu odpočinku.


 

ďalšie blogy nájdete v našom online programe

zisti benefity vyskúšať zdarma ukážky z aplikácie ukážky z aplikácie