Čo by ste mali vedieť pred tým, než sa postavíte na váhu.

 

Váženie sa je najnefektívnejšie meradlo pokroku


Váženie sa je jedným z najpopulárnejších spôsobov, ako merať pokrok pri chudnutí. To preto, lebo to je rýchle a ľahko použiteľné a väčšina ľudí má doma vahy.

Mať realistické očakávania

Začali ste novú dietu a cvičenbý program a odvtedy sa vážite každý deň? Hnevá vás, keď nevidíte zmeny každý deň? Žiaľ existuje mnoho diét, ktoré hovoria ľuďom, že za týždeň môžete schudnúť kilogramy, takže ľudia majú nerealistické očakávania o tom, ako rýchlo by mali schudnúť.

Po začatí novej diety, pravdepodobne schudnete pomerne rýchlo už v prvom týždni (2-3 kg), ale to je väčšinou hmotnosť vody. Po tomto by sa malo vaše chudnutie spomaliť, keďže správne a zdravé chudnutie je asi 4-500g za týždeň, takže je pravdepodobné, že nie sú naozaj vidieť žiadne skutočné zmeny, ak sa pravidelne vážite. 

Vždy sa vážte za rovnakých podmienok

Kľúčovou chybou ľudí, ktorú robia pri vážení je, že sa nevážia za rovnakých podmienok. Vaša telesná hmotnosť sa môže meniť (nahor alebo nadol), o niekoľko kilogramov za deň v závislosti na tom, ako ste hydratovaní, či ste jedli, ak ste náhodou chorí, o koľkej sa vážite, hormonálne zmeny a samozrejme oblečenie, v ktorom sa vážite. Druhá vec na zapamätanie je, že každé váhy vážia rozdielne, takže nebuďte prekvapení, ak používate 2 rôzne váhy a máte 2 rôzne hodnoty.

Ak chcete sledovať svoju váhu presne, skúste to podľa nasledujúcich pravidiel:

  • Počiatočné váženie sa - odvážte sa skôr, ako začnete novú diétu, alebo cvičenbný plán
  • Vážte sa v rovnakom čase - vždy sa vážte v rovnaký čas, napríklad pred raňajkami
  • Rovnaké váhy - vždy používajte rovnaké váhy
  • Rovnaké oblečenie - vždy noste rovnaké oblečenie, keď sa vážite 


Nevážte sa po dovolenke po oslavách

Sú chvíle, kedy sa zabávame so svojimi priateľmi a rodinou (Vianoce, sviatky, narodeniny, v piatok večer, atď) a pri týchto príležitostiach je pravdepodobné, že budeme maškrtiť, budeme mať pár pohárikov alkoholu alebo kúsok torty, alebo pizzu (ja nikdy neodolám koláčom).

Dôležité je, aby sme si uvedomili, že je to súčasť života a po týchto udalostiach vieme, že budeme vážiť trochu viac. Avšak toto je len reakcia vášho tela na zmeny v strave a po niekoľkých dňoch, ak sa dostanete späť ku svojej predchádzajúcej zdravej strave a cvičeniu, všetko sa vráti do normálu. Takže nie je dôvod vážiť sa deň po dovolenke alebo oslave a zbytočne sa rozrušovať. Sústredte sa na to, aby ste sa dostali nazad do vašej rutiny a potom sa môžete zase začať vážiť. 

Hmotnosť nehovorí skutočný príbeh

Hmotnosť môže byť užitočná, avšak tá nám "nehovorí skutočný príbeh", resp. neukazuje skutočný stav a to preto, lebo vám nepovie zloženie vašej hmotnosti (tj koľko tuku, svalov, vody atď vaše telo má). Ak sa chystáte začať nový cvičebný program, ako aj novú diétu, tak by ste mali vedieť, že budete strácať na tuku a naberať na svalstve. To znamená, že vaša skutočná hmotnosť sa veľmi nezníži, ale vy ste znížil celkový obsah telesného tuku. A treba vedieť, že svaly sú ťažšie, ako tuk (ja teraz vážim viac a som útlejšia, než som vážila pred 2 rokmi). To je dôvod, prečo aj iné spôsoby merania pokroku môžu byť užitočné.

Existujú aj iné spôsoby

Váženie môže byť dobrý spôsob, ako merať pokrok, ale ja vždy odporúčam klientom, aby to kombinovali s inými metódami.

Napríklad:

  • Aby sa pravidelne fotili (a uistite sa, že sa fotíte za rovnakých podmienok!)
  • Merajte sa (pás, boky, ruky a stehná)
  • Sledujte, ako vám sadne vaše oblečenie
  • Sledujte, či dostávate komplimenty od ostatných ľudí


 

ďalšie blogy nájdete v našom online programe

zisti benefity vyskúšať zdarma ukážky z aplikácie ukážky z aplikácie