Máte dostatok magnézia vo vašej strave?

 

Horčík je veľmi dôležitá minerálna látka v našom tele


Vedeli ste, že magnézium je veľmi potrebná minerálna látka, ktorú potrebujeme každý deň? A práve horčík ženy nedostávajú dostatok. Preto som spísala zopár užitočných typov, ako získať magnézium pre naše telo.

Prečo potrebujeme magnézium?

Nedostatok magnézia v tele môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Spôsobuje v tele mnoho enzýmových reakcií a tiež premieňa makroživiny (sacharidy, bielkoviny a tuky) na energiu. 

Jeden z najdôležitejších minerálnych látok pre pocit zdravia a spokojnosti je práve horčík.

Príznaky, že nedostávame dostatok horčíka

Keďže magnézium hrá veľmi dôležitú rolu v našom tele regulovaním hormónov a vytváraním energiu, takže ak cítite unavu alebo napätie, máte problém s koncentráciou, to môže byť prvým príznakom, že trpíte nedostatkom horčíka. Ďalšími príznakmi môžu byť bolesť hlavy, nespavosť, podráždenosť, kŕče vo svaloch, svalová bolesť, zápcha, slabšia pamäť. Medzi vážnejšie prejavy patrí zrýchlený pulz a medzi tie najvážnejšie tŕpnutie končatín, hlaucinácie alebo znecitlivenie.

Ľudia často prehliadajú tieto príznaky a potom prichádzajú k lekárovi už s vážnymi zdravotnými problémami, ktoré môžu byť následkom dlhodobej nízkej hladiny magnézia.

Prečo by sme sa mali zaujímať o horčík v našom tele?

Horčík pomáha, aby sme boli zdraví. Pomáha nám pri 
  • tvorbe kostí a zubov
  • tvorbe svalovej hmoty
  • správnej funkcií nervov a svastva
  • prevencií pred infarktom, keďže vďaka magnéziu sú cievy pevnejšie a prechodnejšie
  • upokojuje, zmierňuje stres a depresie
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • bojovať proti cukrovke

Ako získať magnézium zo stravy

Ako viete, ja nie som veľkým zástancom vitamíov a minerálnych látok v podobe tabletiek, všetko najradšej získavam zo stravy. Preto tu mám pre vás niekoľko potravín, ktoré vám pomôžu získať magnézium zo stravy:

  • Zelená zelenina alebo zelená listová zelenina ako napríklad kel alebo špenát - ja si ich pridávam do šalátov alebo do smoothies
  • Zelenina ako cibuľa, červená repa, kapusta alebo kaleráb
  • Ovocie ako napríklad avokádo, banány, ananás, broskyne, hrozno a jablká
  • Strukoviny ako napríklad zelená fazuľa zelená, uvarený hrach alebo šošovica
  • Orechy ako napríklad mandle a kešu
  • Celozrnné produkty ako napríklad celozrnné pečivo, hnedá ryža 
  • Tekvicové a slnečnicové semiačka - pridávam si ich do šalátov, alebo dokonca aj do vajíčok
  • Edamame alebo sójové výrobky
  • Surové (raw) cacao - pridávam si ich do smoothies alebo do dezertov
  • Mlieko a jogurty
  • A tiež mäso ako napríklad hovädzie alebo teľacie majú najväčší obsah horčíka

Ak máte vyváženú stravu, tak riziko, že máte deficit horčíka je o mnoho menší. Pridávajte si každý deň do vašej stravy trošku z horeuvedených potravín a takto pomaly ale isto môžete prispieť k vášmu zdraviu. Ako stále hovorím, malé zmeny robia veľké rozdiely.

 

ďalšie blogy nájdete v našom online programe

zisti benefity vyskúšať zdarma ukážky z aplikácie ukážky z aplikácie