Štíhla obezita

 

Hladovanie môže byť rovnako nebezpečné ako prejedanie sa


Dnes by som chcela hovoriť o štíhlej obezite a aké nebezpečné to môže byť pre naše zdravie. Dôvodom, prečo o štíhlej obezite píšem je, lebo pravidelne sa s týmto problémom stretávam, keď sa ľudia nechcú hýbať, alebo jedia príliš málo, alebo cvičia neefektívne. A týto ľudia ani nemusia vedieť o škodách, ktoré na sebe páchajú.

Čo je to štíhla obezita?

Štíhla obezita sa používa na popísanie niekoho, kto má správnu hmotnosť pre ich výšku, ale má viac telesného tuku, než je zdravé. Dôvodom pre to je, lebo majú veľmi málo svalovej hmoty a žijú nezdravým životným štýlom (majú nesprávnu výživu a cvičia len veľmi málo). V oblečení vyzerajú dobre, ale pod oblečením, je to iný príbeh. Štíhla obezita zvyčajne postihuje viac ženy ako mužov.

Prečo je štíhla obezita tak nebezpečná?

Prvým dôvodom je fakt, že štíhla obezita môže byť ešte nebezpečnejšia, lebo ľudia predpokladajú, že tým, že majú "normálnu" hmotnosť, nepotrebujú meniť ich životný štýl a že sú zdraví. Druhým dôvodom je to, že u ľudí so štíhlou obezitou je ich tuk uložený okolo ich orgánov (ako srdce a pečeň), namiesto ich brucha, zadku alebo nôh. To môže byť viac škodlivé pre naše zdravie a je to väčšia záťaž na tieto orgány. Nedávna štúdia ukázala, že diabetici, ktorí trpia štíhlou obezitou, majú vyššie riziko úmrtia než obézni diabetici.

Čo spôsobuje štíhlu obezitu?

K dispozícii sú tri typy ľudí so štíhlou obezitou. Prvý je ten, kto má pochopiteľne rýchly metabolizmus, čo znamená, že nikdy sa nemuseli zaujímať o zdravú stravu alebo cvičenie, aby zostali tenkí. Bohužiaľ len preto že sú chudí, neznamená, že sú zdraví a rastie tam skutočná šanca na ochorenia, ako inzulínová rezistencia a cukrovka.

Druhým typom sú osoby, ktoré celkom nerozumejú správnej strave a cvičeniu. To je zvyčajne najväčší dôvod, prečo prevažne ženy trpia štíhlou obezitou. Je to tým, že na sebe pracujú príliš tvrdo, aby zostali fit a jedli správne. Bohužiaľ nakoniec tým robia viac škody ako úžitku. A to preto, lebo zvyčajne robia veľa kardia s minimum silového tréningu, ak vôbec (pretože chcú spáliť kalórie, ale nechcú nabrať na svalovej hmote, lebo sa obávajú, že sa stanú objemnými). Tým ale majú veľmi nízku kalorickú stravu, ktorou si pomáhajú udržať nízku váhu, alebo sú na extrémnych dietách, aby rýchlo schudli. 

A ten tretí typ sú ľudia, ktorí sú namiesto cvičenia dlhodobo na rôzdnych dietách a detoxoch, aby si urdžali štíhlu postavu, resp. nízku váhu a tým ich telo nemá možnosť si vybudovať svalovú hmotu.

Ako môže nízkokalorická diéta spôsobiť štíhlu obezitu?

Dôvodom je, že keď niekto má nízku kalorickú stravu, tak nestrácajú len tuk, ale aj svalovú hmotu. Ak stratíte svaly, vaše telesné energetické potreby klesnú a tým sa spomalí chudnutie. Extrémne diéty, ako sú detoxy alebo očisty sú tiež ťažko dodržiavateľné dlhodobo a ľudia po nich často maškrtia a jedia veľa sladkostí, čokolád a slaných maškŕt (chipsy, tyčinky, sušienky a pod.), ktoré im majú zahnať neustály hlad. Tieto vysoko kalorické potraviny sa rýchlo premenia na tuk a tým zmaria všetky tie ťažko spálené kalórie.

Ako môže kardio bez silového tréningu / tréningu s vlastnou váhou spôsobiť štíhlu obezitu?

Jedna z najlepších vecí na odbúravanie tukov je silový tréning alebo téning s vlastnou váhou. To preto, lebo spaľuje kalórie a rovnako pomáha budovať svalovú hmotu. Mať svaly je dôležité pre mnoho zdravotných dôvodov (pre mužov aj ženy) a môže pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky, zvyšuje spaľovanie tukov a znížuje riziko zranenia. Bolo preukázané, že vykonávanie veľa kardia zabraňuje rastu svalov a takisto ak budete robiť veľa kardia, tak vaše telo nebude mať dostatok energie budovať svalovú hmotu.

Čo môžete urobiť?

Odpoveď je jednoduchá a mám tu pre vás hneď 3 typy:

1) Netrápte sa vašou hmotnosťou! Hmotnosť môže byť užitočným ukazovateľom, ale nepovie vám, z čoho sa vaše telo skladá (koľko svalov a koľko tuku). Namiesto toho si veďte foto denník a sledujte zmeny podľa toho (to preto, lebo svaly sú ťažšie ako tuk, takže ak pravidelne cvičíte a máte správnu stravu, tak sa môže stať, že vaša váha pôjde hore, ako sa to stalo aj mne).

2) Prestaňte s extrémnymi dietami a začnite jesť zdravú a vyváženú stravu. Vyvážená strava je najdôležitejšia pre naše zdravie a to je tá, ktorá obsahuje dobrú kombináciu sacharidov, bielkovín a tukov z čo najmenej rafinovaných zdrojov, ako je to len možné a plné vitamínov a minerálov. Ak sa potrebujete zbaviť tuku, uistite sa, že deficit kalórií nie je príliš veľký, lebo s tukom stratíte aj svaly.

3) Nerobte príliš veľa kardia a začnite robiť silový tréning / tréning s vlastnou váhou. Nemusíte sa vzdať kardia (najmä ak ho máte radi), ale uistite sa, že zahrniete do vášho tréningového plánu aj silový tréning / tréning s vlastnou váhou (ideálne aspoň 3 krát týždenne). Ak nemáte prístup do posilňovne alebo nemáte žiadne závažia, existuje veľa cvikov s vlastnou váhou, ktoré vám pomôžu budovať svalovú hmotu (sledujte moje videá!)

 

ďalšie blogy nájdete v našom online programe

zisti benefity vyskúšať zdarma ukážky z aplikácie ukážky z aplikácie